Sa validez sau nu?


To validate or not to validate? Una din intrebarile zilnice la care trebuie sa raspunda un programator web.

Pentru cei care nu cunosc domeniul, programarea web este un fel de nou babilon. Limbajele, tehnicile si standardele s-au inmultit si s-au incalcit (HTML, DHTML, XHTML, AJAX, javascript, asp, .net, php, perl … etc), browserele web sunt compatibile sau nu cu unul sau mai multe standarde. A construi un site cross-platform insemna sa reusesti performanta de a avea un site care sa arate(sa fie randat) si sa functioneze la fel pe cele mai utilizate browsere/platforme. Un colt lipseste in IE7, culoarea de fundal nu se vede in opera … samd.

Site-ul la care lucrezi poate sa fie scris respectand strict un anumit standard, sau nu. A avea un site valid si functional inspira incredere si reflecta respect pentru vizitatori si pentru munca depusa.

Siteuri importante insa nu valideaza:
Google 205 errori
Yahoo 37 errori
CNN 40 errori

Este oare important ce standard validezi?

Moda actuala impinge toate siteurile cu prestanta sa valideze XHTML.
De ce XHTML? … suporterii infocati vad o multime de avantaje:
– cod mai clar si mai simplu de citit
– viteza mare de scriere a codului
– separare intre design(css) si cod, schimbarea foarte usoara a templateului
– multe templateuri free, usor si rapid de aplicat (cssdrive, oswd.org, openwebdesign)
– impune respectarea unei discipline de programare (pe care oricum orice programator care se respecta, o aplica deja)
– search engines more friendly

Ceea ce nu apare nicaieri este “DE CE?” … ok …sunt cateva ajantaje … dar vorba veche spune:
“If is not broken don’t fix it!”

… exista si dezavantaje?

Uni spun ca XHTML-ul a murit deja, alti ca ar avea probleme serioase de usability si ar ascunde costuri mari de realizare. Vechile componente Flash au si ele probleme de adaptare la standard.

Anyway, standardele sunt perfectibile … entuziastii merg insa inainte, sustin pana la “pielea goala” XHTML-ul.

Viitorul Internetului se pare ca ne impinge spre progres, vorbim de HTML5, XHTML2.
In digital-web.com citim:

As workers on the web today, we are dealing with many technologies that have been stable for a long time. HTML 4.01 was made a recommendation in 1999, XHTML 1.0—a formulation of HTML 4.01 in XML—became a recommendation in 2000, and was revised in 2002. In other words, at the base of all modern web development is an eight-year-old technology.

While XHTML2 is a semantic improvement over XHTML 1.0, it does not seem likely that it will matter for web developers for a long time, especially when one considers that Internet Explorer still doesn’t offer XHTML 1.0 support. It will take many years for a new version that might support XHTML2—and we have been given no indication that the next one will.

On the other hand, many parts of HTML5 are already creeping into browsers, and, if Microsoft takes an active part in the development of HTML5 in the future, it looks likely that many features that are already very polished will be supported cross-browser in a much shorter timeframe. The fact that HTML5 contains several areas that are already ready for implementation while still being developed in other areas makes it a technology that is easy to partially adapt until browser support is fully evolved for the features you wish to use.

HTML5 will be the future of the web, so my advice would be to pay close attention to it.

Alte link-uri interesante pe aceasta tema:

xhtml incotro?
http://alistapart.com/topics/code/htmlxhtml/
http://alistapart.com/articles/12lessonsCSSandstandards
http://alistapart.com/articles/whereourstandardswentwrong
http://blog.fawny.org/2004/05/13/screen-reader-code/
http://www.456bereastreet.com/archive/200501/
http://www.elementary-group-standards.com/html/
Wai-aria

Articole asemanatoare:

Iti multumesc pentru ca trmiti mai departe acest articol

 • LinkedIn
 • Facebook
 • Google Plus
 • Twitter

Few words about author

avatar

“Vrei sa sti cine esti? Nu intreba, Actioneaza! Actiunea te va descrie si te va defini.” Thomas Jeferson

One thought on “Sa validez sau nu?

 • avatar Vlad says:

  Validarea este o chestiune cu care au gasit programatorii sa se laude (intre ei?). Nu aduce nici un plus de valoare unei aplicatii sau site, din punctul de vedere al userului. Crezi ca Gigel va fi mai putin productiv daca aplicatiile pe care le foloseste nu respecta standardele? Tare ma indoiesc. Ba mai mult decat atat, sunt cazuri in care din obsesie pentru validare aplicatiile sunt mai putin user friendly, renuntandu-se la caracteristici care nu se impaca cu standardele.

  A, si sa nu mai vorbim de faptul ca impiedica evolutia aplicatiilor. Daca toti oamenii ar fi fost obsedati de standarde, ar fi trecut multi ani pana cand ar fi inceput sa foloseasca tehnologii a la Ajax, fara sa fie nevoiti sa foloseasca workaround-uri anti-standarde.

  Din punct de vedere business validarea codului este pur si simplu neinteresanta. Google, Yahoo si altele sunt afaceri, nu hobby-urile unor programatori plictisiti. Scopul lor e sa functioneze si sa produca bani, nu sa se laude cu cat de frumos este codul lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *