Monetizarea proiectelor online

Pasiunea pusa de antreprenor reprezinta imboldul initial si sensul existentei proiectului, in final insa succesul este judecat in bani/profit. Monetizarea proiectului online este deci parte componenta a ideii si nu poate fi ocolita. Un proiect “for fun” sau simplu din pasiune sfarseste prin a da fata cu realitatea cand vine vorba despre business model si monetizare.

Conform statisticilor publicate de Bizak, 58% dintre startup-urile inregistrate se bazeaza pe advertising ca modalitate principala de monetizare. Astfel, 25% isi vand singuri publicitatea, 22% folosesc Google Adsense, iar 11% servicii de marketing afiliat. Trecand la cei 42% care nu se bazeaza pe publicitate, 17.4% obtin venituri din vanzarile de produse, 16.7% din prestari de servicii si 8% din abonamente (subscriptions).

La acest capitol vorbim deci despre in ce buzunar sunt banii la care jinduim si cum/ce facem pentru a ii scoate de acolo.

1. Advertising (Display advertising, Email marketing, Publicitate targetata, Publicitate audio, Sponsorizari, Continut platit, Anunturi, Pozitii sponsorizate, White label, Advergame-uri, Proiecte speciale, Marketing afiliat)

2. Subscription (continut premium, email marketing, stock foto)

3. Intermedieri

4. Vanzari produse/servicii

Recomand urmatoarele articole:
10 5 modele de monetizare a site-urilor de continut
Modelele de business din online-ul romanesc
Business Models Options – Box UK
social media business models
Business Models on the Web – Digital Enterprise
10 Business Models to Monetize Web Applications

Iti multumesc pentru ca trmiti mai departe acest articol

 • LinkedIn
 • Facebook
 • Google Plus
 • Twitter

Few words about author

avatar

“Vrei sa sti cine esti? Nu intreba, Actioneaza! Actiunea te va descrie si te va defini.” Thomas Jeferson

2 thoughts on “Monetizarea proiectelor online

 • Care este cel mai convenabil mod?

 • avatar Costin PIETRARU says:

  Nu cred ca aceasta este intrebarea corecta. Intrebarea este (in opinia mea) ce model de monetizare/business se potriveste aplicatiei pe care urmeaza sa o dezvolti.
  De exemplu, cel mai usor de implementat model este cel in care primesti banii din publicitate. Dar daca aplicatia nu genereaza destul trafic prin natura ei (cum ar fi un blog adresat specialistilor) atunci un astfel de model nu prea face sens. Modelele se pot combina si pot functiona in paralel.
  Datorita legaturii stranse, eu cred ca alegerea modelului ar trebui sa preceada realizarea aplicatiei. Este dificil sa incerci monetizarea unei aplicatii care nu are implementat in structura sa un model de business.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *