management de proiect

Pornesc explorarea subiectului de la un articol sosit in mail azi dimineata. “Principii pentru un management de proiect de succes” al celor de la HR-romania. Nu mi-a placut articolul si mi-a lasat impresia de amatorism si superficialitate. Expunerea este departe de a fi completa iar pe alocuri terminologia lasa de dorit.

“Poor management can increase software costs more rapidly than any other factor.”
(Barry Boehm)

Nu am pretentia de a fi un PM cu experienta, incerc insa o analiza a acestui subiect din perspectiva mea. Un proiect de succes este cel de care clientul se declara multumit (a corespuns cerintelor initiale, a fost terminat in termen si in bugetul alocat … etc). In centrul Project managemetului sta clientul si proiectul.
Ca PM trebuie sa monitorizezi evolutia proiectului in desfasurare, sa comunici continu cu clientul si toti detinatorii de interes, sa negociezi resursele si prin control sa inlaturi pericolele si riscurile potentiale care ar putea duce la deraierea proiectului.

FACTORI DE SUCCES PENTRU IMPLEMENTAREA UNUI PROIECT
– obiective clar definite
– respectarea planificarii
– folosirea eficienta a resurselor
– competenta echipei de proiect
– nedepasirea bugetului
– realizarea parametrilor de calitate
– buna comunicare si control
– sprijinul sponsorului

CE FACE MANAGERUL DE PROIECT ?
– estimeaza si planifica elementele proiectului
– creaza/ coordoneaza echipa de proiect
– foloseste instrumente adecvate
– administreaza si coordoneaza activitatile
– monitorizeaza, raporteaza, comunica
– este implicat in managementul schimbarii

Clientul/beneficiarul proiectului formuleaza nevoile si asteptarile lui. Cerintele sunt prelevate de catre analist in stadiul de analiza pe baza nevoilor exprimate de client cat si pe baza nevoilor neexprimate (implicite tipului de proiect cerut).Cerinta reprezinta o formulare a ceea ce se asteapta de la proiect, este punctul de plecare in dezvoltarea proiectului si defineste ceea ce trebuie facut pentru a-l realiza.

Obiectivele unui proiect sunt un set de nevoi sau asteptari care respecta cerintele SMART (specifice, masurabile, adecvate, realizabile, tangibile) si au fost convenite cu clientul/beneficiarului ca modalitati de a certifica terminarea cu succes a proiectului.

Cerintele difera de specificatii. Specificatiile sunt realizate de project manager in timpul planificarii proiectului si sunt concepute pentru a putea fi intelese de catre echipa tehnica care va lucra la dezvoltarea/implementarea/livrarea proiectului.Specificatiile descriu caracteristicile proiectului, cum ar fi dimensiunile sau standardele de performanta. O specificatie tehnica ferma poate fi precizata doar dupa realizarea studiilor de fezabilitate, proiectare si uneori chiar dupa construirea si testarea unor prototipuri.

Exista multe perspective asupra atingerii acestor obiective si asupra pastrarii cunostintelor acumulate pe parcursul mai multor proiecte: CMM de la SEI, cicluri de viata, metodologi de proiect (Prince2, Eiffel, Agile), certificari (PMI, PMbok), test-case-uri …

Anul trecut am definit impreuna cu Adrian Butuc (Business Unit Manager) o metodologie de lucru pentru proiectele web ale Mediafax.

Resurse recomandate: PM from Columbia University, PM
Bloguri de urmarit: techdarkside, 4pm, jrothman, estherderby, projectified, reformingprojectmanagement, focusedperformance, pearcemayfield
Am mai scris aici si aici.

Articole asemanatoare:

Iti multumesc pentru ca trmiti mai departe acest articol

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter

Few words about author

avatar

“Vrei sa sti cine esti? Nu intreba, Actioneaza! Actiunea te va descrie si te va defini.” Thomas Jeferson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *